İslam’ın zeki evlatlarını barındıran Mısır’da Mısır Vakıflar Bakanlığı, Hayrat Vakfı ve Dar-ı Senebi’l-Zehebiye (Altınbaşak Neşriyat) tarafından ortaklaşa düzenlenen “İmam Nursi ve Risale-i Nur Sempozyum”u yapıldı.

El-Ezher Üniversitesi ulemasından 350’den fazla kişinin katıldığı sempozyum, El-Ezher Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlendi. Kur’an tilaveti ile başlayan sempozyum, Mısır Vakıflar Bakanı Yardımcısı Dr. Cemal Abdulsettar Bey, Hayrat Vakfı Mütevelli Azası ve Denizli Temsilcisi Muhammed Zakir Çetin Bey ve Mısır’ın önde gelen alimlerinden ve İslam Dünyası Alimler Birliği Kahire Üyesi Dr. Münir Cuma’nın açılış konuşmalarıyla devam etti.

Sempozyum iki oturum seklinde yapıldı. Birinci oturumda, Hayrat Vakfı Sudan Temsilcisi İsmail Kaya Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hayatı hakkında sunum yaptı. Ardından Hayrat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Güner, Tevafuklu Kur`an-ı Kerim ve müellifi Ahmed Husrev Altınbaşak Hazretleri hakkında bir konuşma yaptı. Çok dikkat çeken bu konu da diğerleri gibi ilgiyle dinlendi. Daha sonra Hayrat Vakfı Mısır Temsilcisi Feridun Işıklı, “Risale-i Nur nedir, niçin telif edilmiştir, hangi şartlarda yazılmıştır, nasıl bir tefsirdir, kaç kitaptan ve risaleden müteşekkildir, muhtevası nedir, gaye ve hedefler nelerdir?” başlıklarından müteşekkil bir değerlendirmede bulundu.

Birinci oturumun sonunda Tevafuklu Kur’an-ı Kerimin anlatıldığı ve tanıtıldığı bir film izletildi. Kur’an’ın gözlere hitap eden tevafuk mucizesi büyük bir ilgi gördü.

İkinci oturum, Hayrat Vakfı Denizli Temsilcisi Muhammed Zakir Çetin’in “Risale-i Nur`un Tebliğ Esasları” başlığı altında, bu zamanda tebliğ yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği, Risale-i Nur’un takip ettiği tebliğ metodu ne olduğu ve muvaffakiyetli faaliyetlerinde takip ettiği usullerden bahsetti. Son olarak Hayrat Vakfı Mütevelli Azası ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (IDSB) Genel Sekreteri Av. Ali Kurt, Bediüzzaman Hazretlerinin yüz bir sene önce Şam’da hutbede irad ettiği Müslümanların bu zamanda yakalandıkları altı hastalığı anlattı.

Sempozyum, katılımcılara katılım belgesi ve hediyeler verilerek sona erdi. Sempozyum akabinde Mısır Vakıflar Bakanlığı Bediüzzaman Hazretlerini yılın âlimi ilan etti. Takip eden zaman dilimlerinde yapılan ikili görüşmelerde, ileriye dönük olarak güzel proje çalışmaları yapıldı.

FOTOĞRAFLAR: