Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı işbirliği çerçevesinde Almanya’da açılan ücretsiz Osmanlı Türkçesi Kursları ilk mezunlarını vermeye başladı. Şubat ayında başlayan kurslardan mezun olup sertifika almaya hak kazanan kursiyerler için Berlin MÜSİAD salonunda bir tören düzenlendi.

Tören, TC Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız, Berlin Konsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Gürsel Gür, Hayrat Vakfı Almanya Temsilcisi Mehmet Köroğlu, işbirliği yapılan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kursiyerler ve ailelerin katılımı ile 14:00’te başladı.

Program Kur’an tilaveti ile açıldı. Hayrat Vakfı ve Osmanlı Türkçesi tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından kürsüye gelen Mehmet Köroğlu Hayrat Vakfını tanıtıp Avrupa’da devam eden kurslar hakkında kısa bilgiler verdi. Halen Almanya başta olmak üzere  Belçika, Hollanda, İngiltere ve Avusturya’da 34 ayrı şehirde devam eden kurslarda, devam edenler ile birlikte iki bin kursiyer kaydına ulaşılmış olduğunu bu ay sonunda sertifika alan kursiyer sayısının bini aşması beklendiğini bildirdi. Ramazan ayı ve arkasından gurbetçilerin izin mevsimi geldiğinden kurslara ara verildiğini, ama Eylül ayından itibaren tekrar kursların açılacağını, bir taraftan yeni kayıtlar alınıp diğer taraftan ikinci ve üçüncü kurların da açılacağını haber verdi.

Bununla birlikte yeni dönemde yine aynı protokol çerçevesinde Kur’an-ı Kerim okuma ve Tecvid kurslarının da ücretsiz ve sertifikalı olarak verileceğinin müjdesini verdi.  Yine Eylül ayından itibaren ilk ve orta öğretim seviyesindeki öğrencilere okul derslerini takviye kursları (Nachhilfe) açılacağını, bu kurslarda okul dersleri yanında  Türkçe dil dersi ile manevi ve ahlaki değerlerimizi yaşatacak kişisel gelişim dersleri verileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı adına programa iştirak eden Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız öncelikle Hayrat Vakfı’na, gönüllü olarak hizmet eden tüm öğreticilerine ve kendi binalarında kurslarımıza derslik imkanı sağlayan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), Kuzey Ren Akademisyenler Birliği (NİTAB), Rheinland Özel Dil Okulu (RP) ve Berlin Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (Berlin MÜSİAD) yönetimlerine katkılarından dolayı teşekkür etti.. Almanya’da yaşayan halkımızın Osmanlı Türkçesi Kurslarına kısa zamanda gördüğü bu kadar yüksek alakaya hem çok şaşırdığını hem çok sevindiğini, gelen çok sayıdaki tebrik ve teşekkür mailleri ile ne kadar güzel bir iş yapılmakta olduğunu daha iyi anladığını anlattı. Hayrat Vakfı ile Almanya’da yakın ve iyi bir işbirliği içinde çalışmaktan memnun olduğunu, ileride daha farklı alanlarda da işbirliği yapmaktan memnun olacağını bildiren Prof. Yıldız, Almanya’da yaşayan çocuklarımızın Türkçe öğretilmesi konusunun önemine dikkat çekip bu alanda daha yakından işbirliği içinde çalışmaktan memnun olacağını bildirdi.

Kursiyerlerden Abdullah Akın kardeşimizin okuduğu Osmanlıca metnin arkasından kursiyerler adına söz alan kursiyerlerimizden Orhan Kurt ve Halim Özkal kursların açılmasından duydukları memnuniyeti ifade edip kursların açılmasında ve yürütülmesinde emeği geçen tüm bakanlık ve vakıf yetkililerine, derslik sağlamakla destek veren sivil toplum kuruluşlarına ve fedakar ve gayretkeş kurs hocalarına teşekkür ettiler.

Daha sonra sertifika dağıtımına geçildi. Osmanlı Türkçesi kurslarını başarı ile bitiren kursiyerlere Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız tarafından sertifikaları verildi.

Program sonunda Hayrat Vakfı adına Almanya Temsilcisi Mehmet Köroğlu, Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız ve Eğitim Ataşesi Dr Cemal Gürsel Bey’e hediyelerini takdim etti. Ayrıca Müsiad ve UETD Berlin Şubesi de Eğitim Müşaviri ve Öğretmenlerine plaket ve değişik hediyeler takdim ettiler.  Hatıra fotoğrafları çekildikten sonra saat 15:30’da program tamamlandı.

BÜYÜKELÇİ ZİYATRETİ

15 Haziran Pazartesi günü Berlin Büyükelçisi Sn Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu makamında ziyaret  ettik. Başta Osmanlı Türkçesi Kursları olmak üzere Almanya ve Avrupa’daki faaliyetlerimiz hakkında bilgi verdik.