Hayrat Vakfı Denizli temsilciliği olarak 2016 yılından itibaren yapmakta olduğumuz Gençler Osmanlıca Yarışıyor Bilgi Yarışmasını bu sene Türkiye Gençlik Vakfı ile birlikte yapmaya karar vermiş bulunmaktayız.

Bu vesileyle yarışma kapsamında, Aralık ayında 7 imam-hatip ortaokulunda, 3000 öğrencinin katılımıyla “Neden Osmanlıca” ve “Gençler Osmanlıca Yarışıyor” konulu sunumlar gerçekleştirdik. Bu sunum ve seminerler neticesinde 1400 öğrencimiz yarışma için kayıtlarını yaptırmışlardır.  Yarışmaya hazırlık aşaması olarak okulların ara tatilinde Hürriyet Ortaokulunda 5 günlük “Hızlandırılmış Osmanlıca Kursu” ve “Değerler Egitimi” sunumları da anlatılmış ve kurslar sonunda 350 öğrencimiz Bozdağ Kayak Merkezi ile ödüllendirilmiştir.

2. Dönemin başlamasıyla birlikte yeni kayıt yaptıran öğrencilerimiz, iki aylık “Osmanlıca Kursu” programına tabi tutulmuş ve kursun hemen akabinde 8 Nisan’da 1. aşama imtihanı gerçekleştirilmiştir. 1.aşamada sınavı sonucunda, ilk 18 kız ve 18 erkek öğrencimiz, finale katılmaya hak kazanmışlardır.

Finale kalan öğrencilerimizle, 3 haftalık “sahne provaları” programına başladık ve uzun bir koşuşturmanın sonunda final programımızı gerçekleştirdik.

Finale kalan öğrenciler, 5 Mayıs Cumartesi 20.00’de tüm Denizli’nin katılımıyla kıyasıya yarıştılar. Öğrencilere finalde hüsn-i hat, terkip oluşturma, Osmanlıca lügat, kitabe okuma, Osmanlıca yazma gibi Osmanlı Türkçesi’nin hemen hemen her yönü ile ilgili değişik sorular soruldu. Yarışmanın sürpriz sorusunu ise Payitaht Abdülhamid dizisinden, Tahsin Paşa karakteri ile tanıdığımız Bahadır Yenişehirlioğlu öğrencilere yöneltti. Yarışma sonunda Birincilik ödülünü alan gruba üç Reşat altını, ikincilere üç yarın altın, üçüncülere ise üç çeyrek altın verildi. Ayrıca Osmanlıca öğretilen okullardaki öğretmenlere teşekkür edilip hediyeleri takdim edildi.

Osmanlıca’ya her geçen gün öğrencilerin daha ilgi gösterdiğini belirten Hayrat Vakfı Denizli temsilcileri ilk olarak lise düzeyinde olan yarışmanın bu sene tüm Türkiye’de ortaokul ve üniversite seviyesinde de gerçekleştirilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ve gelecek adına öğrencilerimizden çok umutlu olduklarını belirttiler.