Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde (ULUED) Uluslararası Eğitimciler Derneği ve Hayrat Vakfı liselerde Osmanlı Türkçesi’nin önemini anlatan seminerler veriyor.

Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi tarafından ilçede bulunan lise ve dengi okullarda öğrencilere Osmanlı Türkçesi’nin ehemmiyetini anlatan seminerler düzenleniyor.

Hayrat Vakfı Gölbaşı Temsilcisi Abdullah Çaktı,verilen seminerde öğrencilere şunları söyledi:

“Dil, bir millettin tarihiyle bağlarını sağlamlaştıran en önemli unsurlardan biridir. Türkler’in İslam dinini kabul etmesinden hemen sonra kullanılmaya başlanan Arap alfabesi neredeyse Türk’ün olduğu her coğrafyada bin yıl kadar kullanılmış ve bu alfabe ile Anadolu topraklarında oluşturulan yeni yazı diline önce Eski Anadolu Türkçesi, daha sonra ise Osmanlı Türkçesi denilmiştir. Osmanlı Türkçesi ile Osmanlı’nın ayak bastığı her yerde pek çok eser verilmiş, ayak basılan toprakların vatan haline getirilmesinde bu yazı dili önemli görevler ifa etmiştir. Bu yüzdendir ki bugün bile Osmanlı İmparatorluğu’nun ayak bastığı hemen her yerde Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlere rastlamak, o eserler ile tarihimizi yeniden yazmak hala devam etmektedir. Günümüzde gerek Türk tarihine gerekse Türk edebiyatına ilgi duymanın yolu Osmanlı Türkçesi’ni öğrenmekten geçmektedir. Bundan yüz sene öncesini bile doğru okumak, doğru anlamlandırmak ve kendi gözlerimizle tarihimizi görebilmek Osmanlı Türkçesi’ni bilmekle mümkün olmaktadır. Bugün ilk ve orta öğretimde Osmanlı Türkçesi seçmeli ders olarak düşünülmeye başlanmış, bu yazı dili kültür dünyamızda hak ettiği yeri yavaş yavaş almaya başlamıştır.”