Hayrât Vakfı, 26.06.2012 – 05.07.2012 tarihleri arasında Sudan’ın beş farklı vilayetinden gelen on altı Belediye Başkanını farklı illerdeki vakıf merkezlerinde ağırladı. Misafirler, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Isparta, Denizli ve Bursa’daki Hayrât Vakfı’nın merkezlerini ziyaret ettiler. Yapılan faaliyetler ve hizmetler hakkında sunumlar aldılar.

Anlatılan ve gördükleri hizmetler karşısında memnun olan misafirlerimiz, “Bizler de bundan sonra Hayrât Vakfı’nın ülkemizde birer mümessiliyiz. Bundan sonra elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki siz yaptığınız bu hizmetlere Sudan’da devam edin. Bizler sizler için Sudan’da elimizden gelen bütün desteği sağlayacağız” beyanında bulundular.

Isparta’ya yapılan ziyarette, Hayrât Neşriyat’ın Matbaa Tesisleri ziyaret edildi ve mütevelli heyetiyle toplantı yapıldı. Toplantıda; Hayrât Neşriyat’ın Matbaa Tesislerinde basılan Ahmet Hüsrev hattı Tevafuklu Kur’ân-ı Kerimler hakkında bir sunum yapıldı. Sunumun ardından matbaa gezildi.

Isparta’da Vali Memduh Oğuz da ziyaret edildi. Oğuz, misafirleri “Biz sevdiklerimizin yollarına gül dökeriz” diyerek güllerle karşıladı. Vali Oğuz, “Biz şunun bilinmesini arzu istiyoruz, biz dünyadan bir şey almak üzere değil, sadece kardeşliği paylaşmak üzere iletişim istiyoruz. O nedenle münasebetlerimizde tek istediğimiz kardeşliğin paylaşılmasıdır. Biz bu doğrultuda sahip olduğumuz zenginliklerimizi sizinle kardeşçe paylaşmaya hazırız. İnşallah bu ziyaretiniz modern tarım konusunda, hayvancılık konusunda, inşaat konusunda -çünkü inşaat sektörü Isparta’da çok ileridir-, ilmi konularda görüşmeler yaparak karşılıklı gelişmeler sağlarsınız. Bu konularda biz elimizden gelen her türlü desteği veririz” dedi.

Heyet adına konuşan El-Makbul El-Fadıl Heccam ise; “Bizim açımızdan her yönüyle çok olumlu ve verimli geçen bir ziyaret oldu. Her konuda bize yardımcı olmak istediğinizi söylemeniz bizim için çok önemli, o nedenle sizlere müteşekkiriz. Sudan çok geniş topraklara sahip bir ülke, bundan dolayı sizlerin ziraattaki tecrübeleriniz bizim için çok önemli. Bununla birlikte ilmi konularda işbirliğimiz olabilir. Bizlere karşı göstermiş olduğunuz içten yakınlık nedeniyle tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.

Ziyaret ettikleri her ilde kendilerini Hayrât Vakfı mümessillerinin karşılamasından ve kendileriyle ilgilenmesinden gayet derecede memnun olan misafirler, Sudan’a döndüklerinde de Sudan’daki Hayrât Vakfı temsilcileriyle daha sık görüşeceklerini dile getirdiler.

Sudan Heyeti, gidilen illerdeki Belediye Başkanlarını ziyaret edip onlarla görüşme imkânı da buldular. Türkiye’de son on yılda yapılan fevkalade hizmetlerden çok etkilenen Sudanlı Belediye Başkanları, Türkiye Belediye Başkanlarından görüştüklerine bazı sorular sordular ve cevapları not aldılar. Ülkelerine döndüklerinde, Türkiye’de gördükleri ve uygulanan belediye hizmetlerini ülkelerinde de tatbik etmeye çalışacaklarını söylediler.

Türkiye’deki belediyecilik sisteminin Sudan’la kıyas kabul etmeyecek derecede gelişmiş ve sistemleşmiş bir yapısı olduğunu özellikle dile getiren misafirler, gezi süresince müşahede ettikleri gerek manzara olsun, gerek sunulan hizmetler olsun, gerek insanların sıcakkanlılığı olsun hepsinden övgüyle söz ettiler. Sudan’da da bu gibi çalışmalara ciddi manada ihtiyaç duyduklarını dile getirdiler. Misafirler, Türkiye’de gördükleri bu çalışmalardan sonra, Sudan’a döndüklerinde vazifeli bulundukları yerlerde gayyurane çalışacaklarını beyan ettiler.

FOTOĞRAFLAR: