Türk Dünyası Kültür Başkenti” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi” Eskişehir de yapıldı. Hayrat Vakfı Türk Dünyası Bilgeler Zirvesine Dr. Ayhan İNAK’ın “Bediüzzaman Ve İman Hizmetinin Birleştirici Yönü” isimli sunumuyla iştirak etti. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi Yunus Emre Salonu’nda açılış töreniyle başlayan zirveye, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç katıldı. Üç gün süren zirveye pek çok ülkeden akademisyenler iştirak etti.

Hayrat Vakfı Elazığ temsilcisi Dr. Ayhan İNAK, sunumunda Bediüzzaman Hazretleri’nin sosyal hayatın birçok alanını ilgilendiren konularda orijinal fikrî eserler ortaya koyduğunu, özellikle de Üstadın toplumsal birlik ruhunu geliştirecek en güçlü bir sebeb olarak iman hizmetini her zaman öncelediğini ifade etti. Konuşmasını dört ana başlık altında sunan Dr. Ayhan İNAK, önce kısaca Bediüzzaman Hazretleri’nin hayatını anlatıp, bu zamanda İman Hizmetinin öncelenmesinin önemini vurguladı. Sonra ise Bediüzzaman’ın imana nasıl hizmeti ettiğini örneklerle açıklayıp, toplumsal birlikteliğin sağlanmasında Üstadın yaptığı iman hizmetinin mühim rolünü dinleyicilerle paylaştı. Sunumun netice kısmında ise, Said Nursi Hazretleri’nin yaptığı iman hizmeti ile Müslümanları şuurlandırarak, müminler arasındaki bağları kuvvetlendirip,yetiştirdiği talebeleri ve telif ettiği eserleriyle toplumsal bütünlüğe, sosyal birliğe büyük katkılarda bulunduğu beyan edildi. Türk Dünyası Bilgeler Zirvesinde Kaşgarlı Mahmud, Yusuf Has Hacip, Yüknekli Edip Ahmet, Hoca Ahmed-i Yesevi, Mevlana, Yunus Emre, Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli, Muhyiddin İbn-i Arabi, Necmeddin-i Kübra, İmam Serahsi, Abdulkâdir Geylani, İmam-ı Rabbani, Şah-ı Nakşibend, Halid-i Bağdadi, İmam Cafer-i Sadık, Ebul’l Hasan Harakani, Gaspıralı İsmail Bey, Mehmed Akif gibi pek çok sayıda kıymetli şahsiyetlerin hayatları, fikirleri ve örnek alınacak yönleri 150’den fazla tebliğle anlatıldı.

► Haberi pdf olarak indirmek için tıklatınız.

FOTOĞRAFLAR: