Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

İSTANBUL’DA OSMANLI TÜRKÇESİ HEYECANI

Hayrat Vakfı Osmanlı Türkçesi Kursları sertifika merasimi İstanbul Kâğıthane’de bulunan Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne bağlı Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Her gün artan ilgi ve alakayla birlikte, öğrenenlerin sayısının da artması Osmanlı Türkçesi kurslarının lüzumu ve ehemmiyetini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Çeşitli etkinliklerle ilgi çeken merasimde Hayrat Vakfı adına konuşan Metin Uçar şunları kaydetti:

Hitler diyordu ki, “Bir jenerasyonu tümden ortadan kaldırsanız bile bir şekilde tekrar karşınıza çıkarlar. Fakat kültür ve sanat eserlerini ortadan kaldırırsanız, hiç doğmamış gibi olurlar. Havada uçuşan küller gibi.”

Cemil Meriç de bu meyanda şunları söylüyordu: “Milletin ana vasfı devamlılıktır. Dilde, terbiyede, gelenekte devamlılık… Dil; medeniyetin, hafızanın, millet olabilmenin ana vasfıdır. Bir toplumdan dilini alırsanız, o toplumun milliyetini, medeniyeti, hafızasını da almış olursunuz. Bir toplumun diline kastederseniz, o toplumun dinine, kültürüne, sanatına da edebiyatına da kastetmiş olursunuz.”

Muhterem Hazirun!

Hayrat Vakfı bu bilinç ve şuurla hiç kesinti olmaksızın çalışmış, kültür ve medeniyet hazinemize bizleri taşıyacak olan anahtarı yani Osmanlı Türkçesini diğer faaliyetlerinin içerisinde önemli bir eksende tutmuştur. Dün Isparta’nın Sav kasabasında bin kişinin sabahlara kadar devam eden hatt-ı Kur’an ve hakaik-i imaniyeyi tespit ve çalışmaları, kendi gönüllüleri ve müntesipleriyle günümüze kadar devam edegelmiştir.

Kültür ve medeniyet kodlarımızın taşıyıcıları olan harflerimiz ve lisanımızla haşir neşir olan vakıf gönüllülerimiz, hem okumak hem yazmak hem de hayatın içerisine taşımak konusunda gösterdikleri hassasiyetle, devem eden zamanlarda güzel neticelerin ortaya çıkmasında önemli rol oynamışlardır. Bu durum, tarihin kaydedeceği önemli bir anekdottur.

Başkan Yardımcımız Ahmed Semiz Beyefendinin Milli Türk Talebe Birliğindeki hizmet arkadaşlarının da katkılarıyla başlayan ilk çalışmalar, Kültür Eski Bakanı İsmail Kahraman Beyefendinin tavassutuyla 1997 senesinde Hayrat Vakfı ve Kültür Bakanlığı işbirliği protokolünü netice vermiştir. 51 ilde açılan ve Hayrat Vakfı gönüllü personeli ile icra edilen kurslardan beş bine yakın insanımız sertifika almıştır.

2012 senesinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli Beyefendinin imzasıyla yeni bir protokol imzalayan vakfımız, çalışma alanını genişletmiş, devam eden 2 sene içerisinde 100 bin insanımızın Osmanlı Türkçesi sertifikası almasına vesile olmuştur. Mustafa Kemal Beyin sonradan “Şimdi anlıyorum ki, bu imza hayatımda yaptığım en önemli iştir” dediği protokol kapsamında binlerce vatandaşımız da Kur’an-ı Kerim öğrenme imkanı bulmuştur.

2014 senesinde Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı Beyefendi imzasıyla yenilenen protokol, kapsamını daha da genişleterek yurt dışında da kurs açma yetkisini vermiştir. Bugün Almanya başta olarak Hollanda, Belçika, İngiltere, Fransa, Viyana’da kurslar açılmış, bu kursları binlerce gurbetçi vatandaşımız ilgiyle takip etmiştir ve etmektedir.

Köln’de yaşayan Funda Hanımın düşünceleri bu kursların ne anlama geldiğini göstermek açısından önemli olacaktır. “Osmanlı Türkçesi denilince çok duygulanıyorum. Bana aslımı, atalarımı, padişahlarımı, geçmişimi hatırlatıyor. Atalarımızın yazdıklarını okumak ve hatta yazabilmek bana sonsuz gurur veriyor. Osmanlı Türkçesi Kurslarının Avrupa’da da açılmasına çok sevindim. Nihayet biz Avrupa’da yaşayan gurbetçileri de düşünen, önemseyen birileri varmış, dedim. Yıllardır gurbetçiler olarak üvey evlat muamelesinden kurtuluyoruz herhalde…

Muhteşem bir organizasyon! Kursların ücretsiz olması, geçmişimizi öğrenmemizin ne kadar önemsendiğini gösteriyor. Bu düşünce içinde olduğunuzdan dolayı sizi tebrik eder, bu gibi hizmetlerinizin devamını dilerim.”

Kıymetli Misafirler!

Osmanlı Türkçesi, Kur’an-ı Kerim Öğretimi ve Değerler Eğitimi muvacehesinde gerek Milli Eğitim Bakanlığımız, gerekse Gençlik Spor Bakanlığımız ile imzalanan protokoller ve buna bağlı olarak çalışmalar bütün hızıyla devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığımız hizmet içi kurslarıyla öğretmenlerimize verilen Osmanlıca dersleri inşallah okullarımızda gençlerimizin sahiplenmesiyle daha da genişleyecektir.

Yine Orta Öğretim Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolle lise seviyesindeki bütün okullarımızda Osmanlı Türkçesi seminerleri organize edilerek 200 bin öğrenciye ulaşılmıştır. Buralardan alınan dönüşlerle yeni kurslar açılmaya devam edilmektedir.

Bilim Sanat Merkezlerindeki öğrencilerimiz, Gençlik Merkezlerindeki öğrencilerimiz, Halk Eğitimi Merkezlerindeki vatandaşlarımız ve hakeza top yekûn bir millet olarak bugün 250 bin insanımız sertifika almış ve Osmanlıca yazıları okur hale gelmiştir. Hatta yazar hale gelmiştir. Peki, bu bize ne kazandırmıştır?

En başta özgüven kazandırmıştır. Diğer kazanımları saymaya buranın vakti kifayet etmeyecektir.

Kıymetli Hazirun!

Hayrat Vakfı olarak gönüllü eğitimcilerimiz, basılı ve dijital eğitim materyalleri ve süreli yayınlar olarak çalışmaların genişleyerek devam etmesi konusunda elhamdülillah hazır durumdayız. Osmanlıca sadece okunur değil, yazılabilir de olduğunu gerek Türkiye’de bir ilk olan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisiyle, gerek bir gazetemizin Cumartesi günleri bir sayfasını Osmanlıca çıkararak, gerek diğer bütün yayınlarımızla göstermiş olduk. Yani imla konusunda da şükür çalışmalarımızı tamamladık.

Siz kıymetli vatandaşlarımızın alakası devam ettiği müddetçe bu çalışmalar 20 milyon kilometre kare kültür coğrafyamızı içine alıncaya kadar devam edecektir. Fethi idrak ettiğimiz şu günlerde unutmayalım ki devlet kalem ve kılıç üzerindedir. Kapattığımız kapıları yeniden açmak için Yenikapı için Osmanlı Türkçesini öğrenmek hepimizin tarihe, atalarımıza ve istikbali inşa davamıza karşı önemli bir sorumluluğumuz olacaktır.”

Merasimde konuşma yapan İstanbul İl MEM Dr. Muammer Yıldız da yapılan çalışmalardan memnun olduklarını, bu konuda ellerinden gelen destekleri vereceklerini, kendisinin de bu vesile ile Osmanlıca okur-yazar hale geldiğini ifade etti. Ayrıca Hayrat Vakfı’nın bu hizmetleri sadece böyle rahat zamanlarda değil, en zor zaman ve şartlar altında da kesintiye uğratmadan devam ettirdiğini ifade eden Yıldız, aynı kararlılık ve birliktelikle kursların devam edeceğine vurgu yaptı.

Mevleviler eşliğinde projeksiyona yansıtılan Mevlana Hazretlerine ait “Etme” şiiri Hasan Elüstünün yorumuyla dinlenirken diğer taraftan da katılımcılar tarafından okunmuş, fırsattan istifade Osmanlıca eğitimi gerçekleştirilmiş oldu. Sertifikaların dağıtılmasının ardından merasim sona erdi.

Osmanlı Türkçesi İstanbul Sertifika Töreni

Dr. Muammer Yıldız’ın Konuşması

Sertifika töreninin tüm videolar için tıklayınız.

 

Sertifika töreninden kareler

 

Kursiyerler sertifikalarını alırken

 

 

Osmanlı arşivlerini gezisinden

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.