Hollanda’nın muhtelif şehirlerinde Osmanlı Türkçesi Kursları’na katılan kursiyerimize sertifikaları Soest Fatih Camii nde yapılan törenle takdim edildi.

Programı organize eden Osmanlı Türkçesi Kursları Hollanda koordinatörümüz İsmail Turgut beyin program akışını bildirmesi ile sertifika merasimi başlamış oldu.

Sertifika törenine Duran Üzüm hocaefendinin Kur’anı Kerim tilaveti ile devam edildi.
Ardından selamlama konuşması için başta kurslara da iştirak etmiş olan dernek başkanı Salih Canöz beyefendi kürsüye davet edildi. Sn. Canöz’ün, Osmanlı Türkçesinin geniş kelime hazinesinden istifade ederek yaptığı konuşması ilgi ile dinlendi.

Sonrasında Hollanda din işleri ataşesi Yusuf Acar bey; bize köklerimizi hatırlatan, Avrupadaki her bir Müslümümanın ne kadar kıymetli olduğunu vurgulayan ve bu kurslar ile bir neslin geçmişi ile bulaşacağını bildiren teşvik edici selamlama konuşmasını yaptı.

Programa Hayrat Vakfı Belçika temsilcisi Muhammed Atay beyin ‘ 1000 Yıllık Serüven Osmanlı Türkçesi’ adı altındaki sunumu ile devam edildi; dinleyenleri maziye götüren bu sunum, Osmanlı Türkçesi hakkındaki bir çok ezberi de bozmuş oldu. Aynı zamanda bu kurslar vesilesiye Türkiye ve Avrupa’da geldiğimiz nokta ve hedeflenenler zikredildi.

Programın sonraki kısmında, Türkiyede yüksek lisanslarını Türk dili ve Edebiyatı üzerine yapan Sudanlı Suleyman ve Halid bey sahneye çıktılar. Süleyman Nasır’ın misafirler önünde kendi kaleminden çıkan ve Osmanlıca olarak okuduğu ‘Aşkı senden öğrendim’ şiiri ve Halid Hatır’ın Sultan Ahmet Camii’nde bulunan bir kitâbeyi okuyup anlamlandırması herkesi hem şaşırttı hem de teşvik etti.

Kursiyerlerin görüş ve duygularını ifade etmeleri duygulu anları da yaşatmış oldu. Kursiyerler başta Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayrat Vakfı idarecilerine ve kurs öğretmenlerine karşı minnettarlıklarını bildirdiler. Hususen bu kursları Hollanda ayağında organize eden İsmail Turgut, Sedat Yanar ve Murat Arsoy beye ayrıca teşekkürlerini beyan ettiler.

Nihayetinde Kampen, Amersfoort, Soest şehirlerinde yapılan 1. ve 2. kurların sertifikaları öğretmenleri tarafından takdim edilip program güzel bir şekilde hitama erdirildi.

Hollanda 2015’in mart ayında başlayan bu kurslar şu an hala son hızla devam etmekte. Amersfoort şehrinde 3. kur, Kampen’da 1. kur devam etmekte ve Amsterdam’da 2. kur’a geçtiğimiz günlerde start verilmiştir.

Gurbetçi Türklerin Osmanlıcaya yoğun bir ilgisi var ve bir çok insan da kursların bulunduğu şehirlere uzak olduklarından dolayı katılamamanın ızdırabını yaşamakta ve “lütfen buraya da açınız” diye çoklukla dile getirmektedirler..

Kurslara katılanlar “Devletimizin bizi buralarda gurbet diyarlarında düşünüp bu hizmeti ayağımıza kadar getirmesi bizi devletimize daha da bağlı hale getirmektedir.” diye sevinçlerini beyan etmektedirler.

Hollanda’da kurslar devam ediyor ve devam edecek inşallah. Dualarınızla…