Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde (IIUM) Osmanlı Tarihi ve Medeniyeti başlıklı bir forum düzenlendi. Muhtelif ülkelerden yaklaşık 120 öğrenci ve öğretim görevlisinin iştirak ettiği programa T.C. Kuala Lumpur Büyükelçisi Doç. Dr. Merve Safa Kavakçı, IIUM Rektörü Prof. Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak ve T.C. Malezya Kültür ve Turizm Ateşesi Begüm Soysal da katıldı. Programın son kısmında Osmanlıca Kursları Sertifika Töreni gerçekleştirildi.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde faaliyetlerde bulunan Bediüzzaman Said Nursi Eğitim, Araştırma ve Danışma Projesi (NRTC), üniversitenin İslami İlimler ve Beşeri Bilimler Fakültesi (KIRKHS) ile ortaklaşa bir forum düzenledi. 2 Aralık 2019 Pazartesi günü düzenlenen forumun moderatörlüğünü üniversitenin ekonomi fakültesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Saim Kayadibi üstlendi.

Programın ilk kısmında, 120 kişiyi aşan ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen öğrenciler ve öğretim görevlileri programa Kuran tilaveti ile başladılar. Sonrasında programı düzenleyen Nursi Eğitim, Araştırma ve Danışma Projesi (NRTC) Direktörü Yusuf Kara programın açılış konuşmasını yaparak, Osmanlı tarih ve medeniyetinin ne denli önemli bir çalışma alanı olduğundan ve Osmanlı Devleti’nin yüzyıllar boyu süren İslam hakimiyetinden bahsetti.

Akabinde, IIUM İslami İlimler ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Elmira Akhmetova “Alemlere Rahmet Örneği Olarak Osmanlı Yönetimi” başlığıyla hazırladığı sunumunu kendisini büyük bir dikkatle dinleyen katılımcılara sundu. Konuşmasında, Osmanlı Devleti’nin ne denli büyük bir medeniyet inşa ettiğinden, nasıl bir eğitim sistemi sunduğundan, ne kadar büyük ve çok sayıda vakıf eserleri, camiler, kervansaraylar, külliyeler inşa ettiğinden, Osmanlı padişahlarının nasıl bir talim ve terbiyenin ardından yönetime geçtiklerinden bahsetti. Yaklaşık bir saat süren konuşmasını büyük bir dikkat ve şaşkınlıkla dinleyen katılımcılar, memnuniyetlerini uzun süren alkışlarıyla ifade ettiler.

Daha sonra kürsüye Malezya Kültür ve Turizm Ateşesi Begüm Soysal çıktı. “Şefkat ve Zerafet Medeniyeti Osmanlı: Sosyal Hayattan Örnekler” başlığıyla yaptığı sunumda Osmanlı Devleti’nin sadece insanları değil, hayvanları ve bitkileri de kuşatan bir sosyal devlet olduğundan bahsetti. Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Osmanlı Devleti’nin nasıl bir zerafet örneği olduğunu, İstanbul’da dikilen ve sembol haline gelen laleler ve göçmen kuşlar için inşa edilen hastaneler örneği üzerinden açıkladı. Yaklaşık 40 dakika saat süren konuşmasını, Osmanlı Devleti zamanındaki sosyal hayattan verdiği örneklerle sonlandırdı.

Osmanlı Tarihi ve Medeniyeti başlıklı forumun son kısmında Osmanlıca kursları sertifika töreni yapıldı. Törene T.C. Malezya büyükelçisi Doç. Dr. Merve Safa Kavakçı ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak katıldı. Tören her iki ülkenin milli marşları ve akabinde üniversite marşının okunmasıyla başladı. Sonrasında ise 2012 yılında Hayrat Vakfı ile T.C. Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme ile Türkiye ve dünya genelinde bir milyonu insanın katıldığı Osmanlıca kurslarının Malezya ayağında birinci ve ikinci kuru tamamlayan öğrencilerin başarı belgeleri takdim edildi. Otuzun üzerinde Türk öğrencinin almaya hak kazandığı belgeleri Sayın Büyükelçi Kavakçı ve Üniversite Rektörü Abdul Razak takdim etti. Program, meşhur Türk tatlısı baklava ve Osmanlı şerbetinin de sunulduğu bir ikram faslı ile sona erdi.

Fotoğraflar:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.